Elfaz-ı küfür söylemenin Hükmü
Selamun aleykum değerli Güzel kardeşlerim Bugun ki Konumuza şu konularda devam edelim inşallah Elfaz-ı küfür söylemenin Hükmü ve nedenleri,önemi kısa not atayım inşallah
Küfrü gerektiren söz hata ile söylenmisse, küfrü gerektirmez. Onu hata ile söyleyen mümindir. Nikâh tazelemesi gerekmez; ancak istigfar ederek o sözden dönmesi gerekir.
Buraya kadar nikâhin tazelenmesi konusunda söylediklerimiz, erkek küfür söz söyledigi zamandir. Küfrü gerektiren sözü, zevce söylemisse; nikâhin bozulmasi konusunda ihtilâf vardir.
Buhara alimlerinin çogu, nikâhin bozulacagini ve erkegin velev bir dinar karsiliginda da olsa nikâhi yenilemeye mecbur edilecegini söylemislerdir.
Bu sözleri saka veya oyun yaparak söylerse; bütün alimlerce küfürdür. Hata ile veya zorlanarak söylerse; bütün alimlerce küfür degildir. Bilerek ve kasten söylemisse; bütün alimlerce küfürdür.
Küfrü gerektiren sözler ittifakla küfrü gerektiriyorsa, yapilan bütün ameller bosa gider. Tevbe eder Kelime-i sahadet getirerek Islâma dönerse haccini iade eder, nikâhini tazeler.
Küfrü gerektiren söz ihtilâfli ise; o söylediginden dönerek ihtiyaten tevbe etmek ve nikâh tazelemekle emrolunur.
Isteyerek söyler; ama küfür oldugunu bilmezse, bu konuda ihtilâf vardir. Birinci görüs, mümkün oldugunca müslümanin küfrüne hükmolunmaz, sözü iyiye yorumlanir.
Ikinci görüs, eger söyledigi sözün küfür olduguna inanmiyor veya küfür oldugunu bilmiyorsa ve bunu isteyerek söylemisse, bütün alimlerce küfre girer, bilmemek mazeret degildir. (Mecmau’l – Enhur, 1/688)
Küfür sözler kisinin amellerini bir anda yok edecek kadar tehlikelidir.