Kömüre hava kirliliği standardı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hava kirliliğinin azaltılması için ısınma amaçlı kullanılacak kömürlerin özelliklerini belirledi.
Bakanlık tarafından ısınma amaçlı üretilen yerli katı yakıtlarla ithal edilenlerin özelliklerini belirlemek ve bunların piyasaya sunulmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmek amacıyla Katı Yakıtların Kontrolü Tebliği taslağı hazırlandı.
Taslağa göre, hava kirliliğinin az olduğu ilde 4 bin 200 kalori ve üzeri kömür kullanılacak. Hava kirliliğinin yüksek olduğu illerde ise 4 bin 800 kalori ve üzeri kömür tercih edilecek.
Biyokütle briket kullanımı
Zeytin küspesi ve çekirdeği, fındık, ceviz, ayçiçeği, saman, mısır koçanı gibi karışımlarından oluşan ve son yıllarda ısınma amaçlı kullanımı artan biyokütle briketin hangi özelliklerde olması gerektiğini de belirlendi. Biyokütle briket, hava kirliliğinin az olduğu illerle köy ve beldelerde kullanılacak.
Hava kirliliğinin az olduğu illerde kullanılacak biyokütlenin kalorisi 4 bin ve üzeri olacak. Köy ve beldelerde kullanılacak biyokütle briketin kalorisi ise 3 bin 700 ve üzeri olması gerekecek.
Bakanlık, ayrıca, il ve ilçelerde ısınma kaynaklı oluşan hava kirliliğini azaltmak için katı yakıt envanter tabloları hazırlayacak. Bu tabloları, katı yakıt ithalatçıları ve yerli katı yakıt üreticileri tarafından doldurulması zorunluluğu getirilecek.
Kömür satın alırken dikkat edilecekler
Kömür satın alınırken, kalorisi, külü, kükürdü, şişme endeksi, nem miktarı ve ağırlığına dikkat edilmeli. Isı, kömürün kütlesinden değil, kalorisinden elde edilir. Örneğin, kalorisi düşük 2 bin kilogram kalitesiz kömür yerine kalorisi yüksek bin 200 kilogram kömürle ısınma sağlanabilir.